Je ziet het niet

Zo’n 24 jaar heb ik een auto-immuunaandoening, en ben daarvoor met verschillende medicijnen behandeld. Het was een zoektocht naar het juiste medicijn en zonder zou ik niet kunnen functioneren. Medicijnen die je afweer remmen. Medicijnen met bijwerkingen, ook op de langere termijn. Zoals een arts ooit tegen me zei: “Grote kans dat jij kanker gaat krijgen door die spuiten”. Ik denk dat er mensen zijn die dit niet van mij weten, die auto-immuunaandoening. Want je ziet het niet.

Bijna twee jaar geleden kwam er een nieuwe auto-immuunaandoening bij, in mijn oog. Opnieuw volgde een zoektocht naar het juiste medicijn. Ook weer medicijnen die je afweer remmen (nee, wat ik al gebruikte hielp niet). En toen kwam de pandemie en hoorde ik plots bij de risicogroep omdat mijn afweer niet normaal functioneert. Dat gevaarlijke virus was volop rondom ons heen, zorgde voor leed bij velen. Er werd mij verteld dat ik enorm moest uitkijken. Ik zocht mijn weg in mijn werk-en privéleven, veiligheid en risico’s afwegend. Want dat virus, je ziet het niet.

Mijn oogprobleem was nog hevig aanwezig, dus ondanks het gevaar van ernstig ziek worden door Covid ging de zoektocht naar het juiste medicijn door, met middelen die mijn afweer steeds verder om zeep hielpen. De juiste cocktail van medicijnen met een goede balans tussen werking en bijwerking is overigens nog steeds niet gevonden. Wel zei de arts laatst tegen me: “Jij gaat zeker kanker krijgen door deze pillen”. Ik denk dat er mensen zijn die dit niet van mij weten. Want je ziet het niet.

En toen kwamen er gelukkig vaccins tegen Covid. Toen ik aan de beurt was, was ik blij! Had hoop dat mijn lichaam wat antistoffen zou aanmaken, en ik wat beschermd zou zijn. Ik wist wel dat ik nooit zoveel antistoffen zou krijgen als gezonde mensen, maar ik hoopte toch op zijn minst op een paar. Inmiddels weet ik dat ik geen enkele antistof heb aangemaakt en dus niet beschermd ben tegen het coronavirus. Twee keer Pfizer voor Jan Doedel. Ik denk dat er mensen zijn die dit niet van mij weten. Want je ziet het niet.

En nu? Hoe ga ik me bewegen in de maatschappij die steeds verder “open” gaat? “Jij bent toch gevaccineerd?” hoor ik steeds vaker. Ja, alleen bescherming heeft het me niet gebracht. Gelukkig zijn al veel mensen in mijn omgeving gevaccineerd. Zij beschermen mij. Maar buiten mijn “bubbel”? Gevaccineerd of niet-gevaccineerd, je ziet het niet.

Waarom schrijf ik dit? Ik worstel. En dat zie je niet.